Mosaik

En mosaik är traditionellt en dekorativ komposition av olikfärgade små bitar (tesserae) av porslin, sten eller glas som fästs på ett hårt underlag med murbruk, kitt eller cement så att bitarna bildar ett mönster eller en bild. Mosaiker har förmodligen skapats i alla kända kulturer. De första kända mosaikerna är åtminstone 5000 år gamla.

De äldsta mosaikerna är golvmosaiker med abstrakta mönster i olikfärgade kiselstenar. Troligen fyllde desamma funktion som mattor, som är en mycket äldre utsmyckning. De tidigaste konkreta mönsterna utgjordes av växtslingor, fiskar och snäckor, för att sedan övergå till motiv som är verkligt avbildande. En av de äldsta mosaikerna med avbildade motiv är Alexandermosaiken i Pompeji från 100-talet f.Kr, som numera finns på Nationalmuseet i Neapel. Flera mosaiker från Romarriket finns bevarade.

Konstformen upptogs av de kristna konstnärerna, där den särskilt utvecklades i Ravenna; Venedig var ett centrum för glastillverkning, och de kristna mosaikerna var huvudsakligen tillverkade i glas som glänste.

Här nedan ser du våra favoritleverantörer av mosaik, de håller alla hög klass och kvalitet vad det gäller både design och material. Men naturligtvis är en dataskärm inte ett medium som gör mosaikerna rättvisa, kom in i butiken för att se och känna i verkligheten.

Välkommen till någon av våra butiker!